A Discussion on School Safety-March 14, 2018

Video to be shown before discussion:

Modified Schedule for the day, March 14, 2018:

Schedule #8 (65 minutes) Special activity on school safety

  • Period 7 8:05-9:10 (65 min)
  • Period 1 9:18-10:23 (65 min)
  • Recess 10:23-10:38 (15 min)
  • Period 2 10:43-11:48 (65 min)
  • Period 2 11:48-12:38 (50 min) Special activity/discussion
  • Lunch 12:38-1:20 (42 min)
  • Period 3 1:25-2:30 (65 min)

Special Activity/Discussion Agenda:

  • Part A- Intro video (above)
  • Part B- Student discussion on school safety
  • Part C- Small group recommendations
  • Part D- Closing prayer

Outline Lesson:

  • Get into groups of 4: focus on SOLUTIONS!
  • *Gun control, 2nd amendment – NOT THE ISSUES
  • Here’s the PROMPT: How do we stop gun violence on campuses around the country?  It may be helpful to begin with a focus on Loyola HS.
  • Create Google doc and share with Principal Kozakowski

Ground rules:

  1. Acknowledge we come from a place of sincerity
  2. Opposing positions have merit
  3. No personal attacks
  4. Start with a positive affirmation of the other’s position
  5. Check the temperature.  Keep emotions under control while acknowledging this is an emotional topic.

Related Events: